fredag den 13. september 2013

Chuseok og fersk kød til svigerfar




Næppe har jeg annonceret, at det er den koreanske hverdag, der interesserer mig, før jeg alligevel kaster mig over en af de vigtigste koreanske højtider – Chuseok.
Men lige nu er den umulig at komme udenom, lige gyldigt hvor man end vender og drejer sig, så handler alt i denne uge om Chuseok. Højtiden bliver også kaldt Koreas Thanksgiving og den fejres med samme omhu for traditionerne, som når vi fejrer jul.

Først og fremmest er der tradition for, at man rejser hjem til sine forældre for at fejre Chuseok sammen som storfamilie. Der bliver ofret til  afdøde forfædre og udvekslet gaver mellem familiemedlemmerne. Og netop dette given gaver, får lige nu får butikkerne til at minde om december i Danmark.

En undersøgelse, der forleden blev offentliggjort på Arirang News, viste, at man regner med, at almindelige kontoransatte i år i gennemsnit vil bruge, hvad der svarer til 300 US $ på at fejre Chuseok.  (Af en eller anden grund omfattede undersøgelsen kun kontoransatte, men de er sandsynligvis et udtryk for middelklassen.) Og det er åbenbart især svigerforældre, man bør begave. Jeg faldt over en tommelfingerregel, der anviste, at svigerforældrenes gave bør ligge på mellem 90 og 135 US $.

Men mens vi hjemme i Danmark kaster os over unødvendigt isenkram, til svigerforældrene der har alt, så er det her helt legalt blot at aflevere kontanter i en kuvert eller endnu bedre at give købmandsvarer.



Butikkerne bugner med færdige gaveæsker med f. eks æbler, sirligt anbragt bag cellofan, det samme gælder for champignon, tørrede småfisk, ginsengrødder eller endda fersk kød.
Det er lidt uvant at se fersk oksekød pakket ind som fin gave, men ideen er ikke helt tosset, koreanerne slipper sandsynligvis for at stå i kø i forsøg på at bytte gaverne engang om en uges tid.

Ideen er lige til at kopiere – bortset fra at culotten nok ikke bør ligge under juletræet så længe.

3 kommentarer:

  1. Vi fandt ud af vigtigheden af denne højtid for 2 år siden. Vores udvekslingsstudent kom fra Sydkorea. Hun havde igrunden ikke selv husket den eksakte dato, men så skypede hendes far og ønskede...ja det som de nu ønsker i den anledning....og vupti, så skulle vi kl. 8 om aftenen (på en hverdag) igang med at bage/koge en speciel slags riskager i alskens flotte farver. Jeg tror jeg var lidt stram i betrækket, men vi fik det gjort, og det er
    i al fald en sjov erindring her 2 år efter.
    Jeg følger dine indlæg med spænding. Det er sjovt at læse en danskers oplevelse af det land, som vi kun har hørt om gennem koreanske briller... Jeg ønsker Jer et godt ophold. Mvh.Agnes M. Johannesen, Tistrup

    SvarSlet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  3. Kære Agnes M. Johannesen. Tak for din kommentar. Ja man kan få mange interessante oplevelser ud af at have udvekslingsstudenter, og af og til giver det noget ekstra arbejde, men bagefter er det også sjovt at tænke tilbage på. Det lyder som om du har været en god reservemor

    SvarSlet